HAYATI EMEĞİMİZLE YEŞERTELİM, VAN’A ÇOCUK EVİNİ BİRLİKTE KURALIM


Van’da yaşanan depremlerin ardından, Türkiye’nin dört yanından bölgeyle dayanışma kampanyaları başladı. Tüm engellemelere karşın halk içerisindeki güçlü dayanışma duyguları kırılamadı. Halkevleri de şubelerinin bulunduğu tüm illerde gerçekleştirdiği dayanışma çalışmaları sonucunda bölgeye yardım malzemeleri ve gönüllüler yolladı. Yardım ve Destek Ekiplerimiz birer hafta çalıştıktan sonra yerini yenisine bırakarak Van’da çalışmalarını sürdürüyor. Gelen yardımların tasnifi, ihtiyaç sahiplerinin tespiti, yardımların ihtiyaç sahiplerine adil şekilde dağıtımı ve çadır kurulması gibi çeşitli işler yapılırken diğer yandan da depremle daha da artan yoksulluk, depremin yarattığı travmaların ve mağduriyetin karşısında neler yapılabileceği değerlendirilmiştir.

Halkevleri acil olarak çocuklara ve kadınlara dönük bir çalışmanın yapılmasını kararlaştırmıştır. Yoksul mahallelerin orta yerine kurulacak bir merkezle depremin ardından büyük bir travma geçiren çocukların ve kadınların kimi acil gereksinimleri karşılanabilir, yaşamı yeniden kurmalarında somut bir destek açığa çıkarılabilir.

“Çocuk Evi” olarak adlandırdığımız tasarımız, hızla başlatılması gereğinden dolayı çadır merkez olarak işe başlayıp daha sonra kalıcı yapıya dönüştürülecektir. Deprem sonrası çocukların acil olarak barınma, ısınma, beslenme gibi sorunların ortadan kaldırılması yanında, çocuklara psikolojik destek verilmesi, kendilerini güvende hissedecekleri, sorunlarını ve duygularını paylaşacakları ortamlar yaratılmasının önemine uygun bir tasarım gerçekleştirilecektir.


Özgürleştirici bir dayanışmayı amaçlıyoruz. Birçok yardım çalışmasında olduğu gibi depremzedelere yardım da doğru bir anlayışla yapılmadığında olumsuz sonuçları da beraberinde getirebilmektedir. Bizler, halkla girilecek ilişkilerde gerek yardım edenler gerekse de yardım alanlar ilişkisinde özgürleştirici bir yaklaşımı temel almaktayız. Yardım edenin ‘sadaka’ anlayışıyla değil, insani-toplumsal sorumlulukla hareket ettiği; yardım alanın da bağımlılaşmadığı, ezilmediği, özsaygısını koruduğu bir dayanışma anlayışının yaratılacağı bir yöntem izlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Van’da gerçekleştireceğimiz Çocuk Evi tasarımız bu anlayış temelinde hayata geçirilecektir. Seyrantepe, İstasyon ve Beyüzümü mahallelerinin ortasında bulunan alanda çocukların yararlanacağı Çocuk Evi’nde çocukların yanı sıra kadınların ve yaşlıların da katılacağı (olanaklar yaratılabildiği ölçüde zihinsel ve işitme engelli çocukların da yer alacağı) depremin yanı sıra yoksulluğun yarattığı yıkımları da göz önünde bulunduran programlar uygulanmaya çalışılacaktır.

Kişiliğin temelinin atıldığı erken dönemde çocuk yüksek öğrenme potansiyeline sahiptir. Okul öncesi dönemdeki çocukların sağlık ve eğitim olanaklarını iyileştirme; yeniliğe açık, mutlu, bağımsız, üretken ve yaratıcı bireyler yetiştirmenin ön koşulu olarak görülür. İlin çok çocuklu ailelerden oluşması, yoksullukla birleştiğinde çocukların gelişimlerinin en kritik dönemlerinde yoksunluklar yaşamaları gelişimlerinde ciddi dezavantajlar yaratmakta, kalıcı zihinsel ve bedensel engellerin oluşmasına yol açmaktadır. Deprem bu dezavantajları büyütmüştür.

Kadınlar da geleneksel olarak üzerlerine yüklenen yükler ve itildikleri toplumsal konum nedeniyle deprem yıkımıyla oldukça ağır sorunlar yaşamaktadırlar. Çocuk Evi’nde çocuklarla başlayacak bu program hemen ardından –çocuklarla ilgilenilmesinin kadınlar açısından açığa çıkardığı boş zamanın yarattığı olanakla da- kadınlara dönük programların yapılmasına da zemin oluşturacaktır.

Çocuk Evi tasarımız gönüllü bir çalışma olarak kurulup sürdürülecektir. Çadırın ve gerekli diğer malzemelerin imalatı ve temini ile programların hayata geçirilmesi herkese açık bir kampanya şeklinde yürütülecektir.

Eminiz ki depremden sonra Van halkına yönelik dayanışma ve kardeşlik duygularıyla ülkenin dört bir yanından Van’a kurulan köprü, depremi ve deprem sonrasındaki koşulları en ağır biçimde yaşayan çocuklar için bir kez daha kalıcı bir biçimde inşa edilecektir. 




Van Çocuk evinde gönüllü olarak yardım etmek istiyorsanız. Lütfen aşağıdaki form'u doldurunuz...

 





Kampanyaya destek verenlerin görüşlerini izlemek için tıklayınız

0 yorum ---- HAYATI EMEĞİMİZLE YEŞERTELİM, VAN’A ÇOCUK EVİNİ BİRLİKTE KURALIM

Kampanyaya katılmak için aşağıdaki boş kutuya varsa görüşünüzle birlikte Ad-Soyad ve Mesleğinizi belirtmeniz yeterlidir.

Japonyadan Mesaj var...

                                                                                                                      

2011 Van Çocuk Evi Copyleft. Created by niiiii with M.MaDaKBaSı, MeLiS KRDGL from China...